Plaćeni PR nije PR nego se zove oglas
Ljubičasta trava raste u mom vrtu

Posljednjih godina vrlo često možete čuti izraz plaćeni PR.

Najbolje da pojasnim neke pojmove: PR objavom se naziva članak, reportaža ili vijest, koje je osoba koja se bavi odnosima s javnošću plasirala u medije i ona nije plaćena, jer je to sadržaj koji zanima neki medij. Da bi vam bilo jasnije usporedimo oglas i PR objavu.

Postoji oglas kojeg možete vidjeti u raznim varijantama – u print medijima, čuti na radiju ili vidjeti na televiziji – to je plaćena forma, znači plaćate prostor, odnosno minute ili sekunde na radiju ili TV-u, prostor (centimetre) u tiskanim medijima, banner ili neki vizual na portalima i u tom prostoru se, naravno ako platite, može pojaviti vaš oglas. Na tom oglasu može pisati što god vi želite, npr. Zelena krava pjeva serenade tri puta dnevno, Moj vrt je savršen, jer u njemu raste ljubičasta trava ili nešto treće. Dakle, što god vi napisali i poslali mediju, pod uvjetom da ste u njemu zakupili neki prostor za određen novac, medij MORA objaviti. Neki mediji se ograđuju od nekih vrsta lascivnih sadržaja, a treba isto tako provjeriti je li zakonom zabranjeno nešto reklamirati kao što su npr alkohol i cigarete. Vjerujem da je oglašavanje svima jasno.

Imate li kampanju za neki proizvod kao što je npr; kozmetika, odjeća, automobili ili nešto slično i radi li se isključivo o prodajnoj kampanji oglašavanje vam je važno i teško da će neki medij objaviti ako niste zakupili i medijski prostor. Naravno idealna je sinergija marketinških i PR aktivnosti, ovisno o raspoloživom budgetu.

Zadatak PR-a je da zainteresira novinara za svoju temu. Većina PR-ovaca danas napiše objavu i pošalje ju svim medijima, no preskaču sljedeću fazu, a ta je predstavljanje teme. Nove generacije uglavnom žive online, no dobar stari telefonski razgovor može donijeti puno toga dobroga. Na taj način možete objasniti novinaru posebnosti vaše teme, ponuditi mu više sugovornika kao i više različitih pristupa istoj temi. Nekome od njih će biti zanimljiva priča s poslovnog aspekta, nekome s lifestyle, a nekome sa zdravstvenog i zato je jako važno pripremiti se. Vaš je cilj da novinar poželi objaviti vašu priču, napraviti intervju ili objaviti vijest o tome da je ljubičasta trava narasla baš u vašem vrtu. Pritom će uključiti i pojašnjenje fenomena kao i neke zanimljivosti, uzeti izjavu od vlasnika vrta, prvog susjeda, istražiti je li ta trava bolja od zelene i slično. Novinar ili urednik ne mora objaviti vašu PR objavu, ako mu se ne uklapa u koncepciju njegovog medija ili jednostavno nema slobodnog prostora i tu ne možete ništa učiniti. Na vama je dati sve od sebe i ispričati klijentovu priču na najbolji mogući način.

Trebate li pomoć oko procjene je li vaša priča zanimljiva u PR smislu ili vam je potrebna marketinška podrška u oglašavanju rado ću vam dati savjet.