Spremate se lansirati novi brand, inovativnu uslugu, osmislili ste sjajan gastro festival, pripremate novu predstavu i želite nešto od spomenutoga predstaviti javnosti? Trebate snimiti kratak video vaše destinacije i istaknuti zanimljivosti na način da turisti jedva dočekaju posjetiti vaše mjesto? Ispričati priču s emocijom? Uglavnom, potrebna vam je osoba koja će moći “uskočiti u vaše cipele” i razumijeti vaše sumnje, želje, potrebe i nadanja? U svemu spomenutom može vam pomoći samostalni PR stručnjak.

 

Niste sigurni biste li angažirali veliku agenciju ili samostalnog PR-ovca?

Savjetujem vam da dobro razmislite što vam je zapravo potrebno. Pažljivo pogledajte reference i životopise osoba i agencija koje vam se sviđaju, no pritom imajte na umu nekoliko činjenica:

  • Angažirate li agenciju, a vi ste manja tvrtka, konzultante i stručnjake s puno godina iskustva vidjet ćete vrlo vjerojatno samo na prvom sastanku, jer s vama će raditi netko od ekipe s manje iskustva, ponekad i početnik. Agencija će vam reći da je njih više pa kad se više glava sastane i rješenja su bolja, no taj argument vam može ponuditi i manja agencija i freelancer koji surađuju s nezavisnim samostalnim stručnjacima s raznih područja.
  • Samostalan PR stručnjak – uvijek znate koga ste angažirali, često su to ljudi s desetak i više godina iskustva, kojima vi niste jedan od deset projekata.
  • Surađujete li sa samostalnim PR-om on vrlo često upoznaje vaš cijeli tim i zapravo je ekstenzija vaše ekipe, samo nije na vašoj redovnoj platnoj listi. Budući da on ne može raditi sto projekata odjednom njegova će posvećenost biti 100%.
  • Brzina i fleksibilnost – Samostalni PR ima dovoljno iskustva da može odlučivati brzo, no i fleksibilnost da po potrebi nešto mijenja u vašoj kampanji. On ne treba čekati nadređene da donesu odluku, a zbog “mnogo utakmica u nogama” može vrlo brzo reagirati.
  • Stigosmo i do honorara. Velike agencije imaju i velike troškove, djelatnika, prostora, prezentacije i ostaloga pa su im takve i cijene. Samostalni stručnjaci imaju manje troškove i njihove cijene variraju, ovisno o njihovom iskustvu i stečenom znanju, no zasigurno su manje od troškova velike agencije.
  • Danas se mnogi samostalni stručnjaci ili male agencije udružuju na velikim projektima i surađuju što je vrlo dragocjeno, jer dobivate stručnjake s više područja.
  • Kemija između klijenta i PR stručnjaka – ili je ima ili je nema, jako je važno da se obje strane međusobno razumiju, da klijenti dozvole kreativnu slobodu stručnjaku, pri čemu je njihova odluka finalna, no iznimno je važno čuti sve argumente i prepoznati entuzijazam kreativca, kao i benefite neke ideje, koji bi trebali dovesti do željenog cilja.