Govore vam sa svih strana da biste trebali suradnika za komunikacije, no kako ga odabrati? O čemu voditi računa? Vi ste iz sasvim druge branše i osim preporuka prijatelja nemate nikakve druge informacije? Možda vam pomogne ovaj tekst.

Prije svega osoba koju biste angažirali za komunikacije treba biti komunikativna, ali ne prenaporna. Ako osoba govori 3500 riječi u sekundi, pri čemu ne diše, to baš nije dobro. Naime postoji mogućnost da je kao osoba zbrkana i da skače s teme na temu pri čemu gubi fokus, mogla bi imati problema sa strukturom i organizacijom projekta, eventa ili slično.

Osoba vam treba biti simpatična i trebate „govoriti“ sličnim jezikom. Npr; ako vam se za PR javila osoba koja je jako radikalna i politički aktivna i na društvenim mrežama stalno nekoga napada a vi ste totalno apolitični, ili joj je hobi egzorcizam to nije osoba za vas. Naravno svatko od nas ima pravo na svoje mišljenje, no ne bi bilo loše pogledati njezine društvene mreže i barem malo dobiti utisak s kim imate posla.

Povjerenje – to je jako važno u ovom obliku suradnje. Često ćete svom PR-u povjeriti informacije za koje ne želite da saznaju ostali i važno je da osobi s kojom surađujete vjerujete. Tu je naravno i mogućnost potpisivanja ugovora o povjerljivosti podataka, no ako baš ne vjerujete osobi, to nije to.

U redu je pitati za preporuke frendove, no ostavite prostora za vlastitu procjenu, jer i cipele koje se sviđaju vašoj frendici ne moraju biti i vama prekokrasne zar ne?

Odnos s klijentom trebao bi biti prijateljski, no ne i previše prisan, imajte na umu da niste član njegove obitelji. Mnogi PR-ovci se brzo i lako sprijateljuju s klijentima, često su zajedno na koncertima i pivama pa se onda čude kad ih zovu u ponoć, jer baš imaju the ideju. Jako je važno definirati granice suradnje.

Prije početka suradnje pitajte vašeg potencijalnog PR-ovca koje bi vam medije preporučio za vašu promociju, ako inzistira isključivo na online kanalima i online medijima pitajte ga što misli o print varijantama. Kaže li vam da on nikada ne čita print medije i da nema vremena gledati niti TV, to znači da nema pojma niti o njihovoj strukturi te koje teme obrađuju pa možda neće znati niti novinaru preporučiti vašu temu. Ako radi s medijima svakako treba poznavati njihove koncepte i kako djeluju jer to je dio njegovog posla, unatoč trendovima. U online obliku možete dosta toga pročitati, no često vam piše da je cijeli članak u print varijanti. Radi li se o nečemu vama važnom razmislite ipak o segmentaciji medija.

Reference – prijašnji projekti

Pogledajte iskustva osobe na prijašnjim projektima. Može vam biti najsimpatičnija na svijetu, no ako su njezini dosadašnji projekti vezani uz modu i zdrav život, a vi trebate plasirati političku temu nisam baš sigurna da je ta osoba pravi odabir.

Nadam se da će vam savjeti pomoći i da ćete odabrati doista stručnu osobu koja će vaš brand predstaviti u najboljem svjetlu.