„Jooj oni su ti opasni“ „Sigurno će te zgaziti“ „Ma neće ti oni mene ni poslušati“ Kad čujete ovakve rečenice, odmah očekujete u najmanju ruku troglavu neman koja riga vatru.

Često čujem od klijenata da se boje novinara ko’ vraga, a za to stvarno nema razloga. Surađujem s njima već dvadesetak godina i doista nisam imala problema, no postoje neka pravila igre.
Obraćate li se nekom novinaru svakako pripremite zanimljivu temu i budite spremni da će ju on odbiti iz milijun razloga. Ako ju i odbije, ne shvaćajte to osobno, bit će opet prilike. Naime, možda mu je urednik baš taj dan ubacio neke oglase, koje klijenti plaćaju, i koji uvijek imaju prioritet. Možda će se vaša tema odlično uklopiti u neku temu za koji tjedan, a možda jednostavno nije prikladna za medij kojem ste temu ponudili. Sljedeći put će ga baš zainteresirati vaša tema, samo treba biti strpljiv.

blog suradnja s novinarima

Na radionicama koje držim za poduzetnike i one koji bi to željeli postati, no i u kompanijama, imala sam prilike čuti sljedeće: „Oni (mediji) nama trebaju biti zahvalni, jer mi njima dajemo informacije“. Ovakav stav je potpuno pogrešan, jer ponekad vi trebate njih, a sljedeći put oni trebaju vas. Sugeriram da novinare doživljavate kao i sve ostale poslovne partnere. Sjetite ih se i kad vam ne trebaju, javite im se prijateljski, svakom je drago vidjeti da brinete. Pred novinarima je svakodnevno jako puno tema i doista ne moraju, ako s njima niste uspostavili fer i kvalitetan poslovni odnos, vašu temu ni pogledati, a niti objaviti.

Nudite li novinaru „reklamu“ tipa moj je proizvod najpovoljniji, najbolji, savršen, to čovjek još nije vidio, budite sigurni da neće proći. Zašto? Pa zato što se reklame plaćaju i nazivaju oglasima – o tome smo u prošlom blogu.

Tu je još uvijek pitanje kako zainteresirati novinara ili urednika? Prije svega proučite koje teme određeni medij prati, nećete sigurno vijest o novim protuprovalnim vratima, koja pjevaju kad vas vide, slati portalu za ženske teme zar ne? Nakon toga jako je važan naslov – treba biti interesantan i nepretenciozan. Po mogućnosti pismen, bez pravopisnih i gramatičkih pogrešaka. Nemojte im slati roman u nastavcima, jer u medijima je ograničen prostor, osobito u tiskanim medijima. Priopćenje od maksimalno jedne kartice teksta sasvim je dovoljno, a može biti i kraće. I na kraju, ljubaznost i pristojnost jako su važni, bahatim pristupom nećete ništa postići. Naravno tu je uvijek i opcija b – poklonite meni povjerenje – plasirat ću vaše vijesti u medije i ne brinite, dat ću sve od sebe da vas predstavim u najboljem svjetlu.