Preporodili ste se otkad postoje društvene mreže? Uz minimalni napor znate gdje su vam frendovi, rodbina, što je klinac jeo za ručak, a ponekad se i iznenadite kad vidite kćer s piercingom. Društvene mreže donijele su puno toga dobroga, no istovremeno smanjile kvalitetu druženja. Postali smo lijeni otići na kavu ili prošetati, uz sva čudesa društvenih mreža i servisa poput whapp’a možemo se čuti sa svima pa i na drugom kraju svijeta. No, jesmo li uvijek dovoljno mudri pri korištenju FB-a?

OPREZA NIKAD DOSTA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Ako ste samostalni umjetnik i imate profil pod nazivom Pipi Duga Čarapa samo za frendove, na njemu možete objavljivati što god želite. No, ako imate profil pod svojim imenom i prezimenom dobro je biti oprezan, osobito ako ste u procesu traženja posla. Imajte na umu da će potencijalni poslodavci pregledati vaš FB i IG i to često vrlo pažljivo. Naime, to je jedan od načina da vas upoznaju, jer u CV možete svašta napisati što zvuči fantastično, iako je samo privid. U današnje vrijeme ljudi su često skloni uljepšavanju. Tako ćete naići na CV stolara, koji kaže da se bavi uređenjem interijera ili zidara koji se bavi uređenjem eksterijera. No, što se sve može zapravo vidjeti na FB, naravno ako niste pažljivi? Vaše političko opredjeljenje, frustracije (kako je onaj debil mogao to napraviti) ili odnos s prijateljima. Ponekad i radne navike (hehe eto me na prvoj kavici, direktor je danas na putu), ponašanje u svakodnevnim situacijama (danas sam urlala u tramvaju na bahatog klinca) i slično.

GUBITAK POSLA ZBOG DRUŠTVENIH MREŽA

Čula sam već za nekoliko slučajeva kad su potencijalni poslodavci odustali od nekog kandidata nakon što su mu vidjeli FB. Budimo iskreni, tko bi želio tajnicu koja je cijeli dan pred ogledalom i zapravo nema život, jer gdje god ide na prvom mjestu joj je fotkanje? Ili osobu na nekoj povjerljivoj poziciji koja stalno dijeli članke u kojima Božo tuži susjeda Marka, pa se naslađuje kako su suci u „gabuli“ i slično? Ili se recimo natječete za posao tete u vrtiću, a društvene mreže su vam krcate vašom dječicom? Njihove fotke dijelite neumjereno, a neke su pravi mamac za pedofile?

Zato je doista dobro razmisliti kako nam FB može biti koristan u poslovnom smislu. Za dijeljenje poslovnih ideja, kvalitetnih članaka (neobojenih politikom), traženje savjeta, brzu razmjenu mišljenja. Dosta je benefita i zapravo važno je samo razmisliti što bi vam moglo naštetiti na društvenim mrežama. Ne zaboravite, te fotke i informacije ostaju u virtualnom svijetu i neće nestati…